Wanneer je het eerste examen neemt betreft voertuigbeheersing dan moet je 7 oefeningen doen. Je moet 1 oefening per cluster doen. Er zijn 4 clusters. Vervolgens kiest je examinator 1 oefening uit elke cluster. Hij kiest er dus 3 zelf. Het is dus belangrijk dat je alle oefeningen goed kent.

Cluster 1: Avb Examen

Achteruit parkeren

Deze oefening bestaat uit achteruit parkeren. Je loop aan de rechterkant van de weg met de motor aan je had. Vervolgens parkeer je achteruit de motor in het vak en zet deze op standaard. Daarna haal je de motor uit de standaard en loop je er rechts mee weg.

Cluster 2: Avb Examen

Langzame slalom

Deze oefening is een verplichte op het examen. Het is de bedoeling dat je door pylonen met 3 meter afstand gaat slalommen. Het is verplicht om een slippende koppeling te gebruiken. Het is van essentieel dat je stapvoets rijdt en je evenwicht bewaard.

Wegrijden uit parkeervak

Bij deze oefening ga je uit stilstand wegrijden uit het parkeervak naar links of rechts. Hier is het van belang dat je direct uit stilstand een scherpe bocht kan maken. De ruimte van de baan is 3 meter.

Denkbeeldige acht

Met deze oefening kan je laten zien dat je een denkbeeldige acht kan rijden. Dit doe je in een rechthoekig stuk. Dit doe je door een gelijkmatige snelheid te behouden en je voetrem te gebruiken wanneer nodig.

Stapvoets rechtdoor rijden

Bij deze oefening ga je stapvoets naast je meelopende examinator rijden. Dit doe je op een stuk van 20 meter. Punten zijn: Balans houden, snelheid en controle over de motor.

Halve draai

Hier is het de bedoeling dat je een halve draai maakt. De ruimte is 8 meter lang en 6 meter breed. Je gaat in een vloeiende beweging een halve draai maken

Cluster 3: Avb Examen

Uitwijkoefening

Bij deze verplichte oefening kom je met 50 kilometer per uur aanrijden. 15 meter na het begin ontwijk je een denkbeeldige muur en ga je vervolgens terug naar je eigen rijbaan.

Snelle slalom

Bij deze oefening zijn er 6 pylonen opgesteld met ieder een ruimte van 8 meter ertussen. Het is de bedoeling dat je met minimaal 30 km per uur hier tussendoor gaat slalommen. Vertragingsoefening Bij deze oefening ga je vanuit stilstand 50 kilometer per uur rijden. Wanner je het 2e poortje voorbij gaat moet je afremmen tot 30 kilometer per uur. Vervolgens ga je lang 3 pylonen slalommen.

Cluster 4: Avb Examen

Noodstop

Dit is de verplichte oefening van cluster 4. Je gaat met 50 kilometer per uur wanneer je het eerste poortje voorbij bent een noodstop maken. Je moet dan proberen de controle te houden.

Precisiestop

Bij deze oefening begin je wederom weer met 50 kilometer per uur. Je moet beheerst remmen en precies op 17 meter vanaf het eerste poortje stopt. Het is dus van belang dat je op een bepaald punt stilstaat.

Stopproef

Bij deze oefening moet je technisch goed remmen. Voordat je remt moet je terugschakelen naar versnelling 1. Op deze manier heb je een kortere remweg.

Relevante pagina’s: