Motorrijschool in Groningen
LET OP! NIEUWE REGEL VAN HET CBR! Met ingang van 01-augustus 2024 zijn er nieuwe kledingvoorschriften om deel te mogen nemen aan de examens! * Motorjassen dienen voorzien te zijn van schouder en ellenboog protectie. * Motorbroeken dienen voorzien te zijn van Knie en heup protectie. * Schoenen dienen CE gekeurd te zijn voor motorrijden en tot minimaal boven de enkel uit te komen. Onze leenkleding voldoet aan deze voorwaarden.
Motorrijschool in Groningen, waarom?
Er zijn talloze redenen om bij Motorrijschool Vink te gaan lessen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
Wij hebben motorkleding, handschoenen en een helm te leen
Goede prijs/kwaliteit verhouding
1,5 uur durende lessen
Geen wachttijden
Ook les in de winter
Een vaste rijinstructeur
Uiteraard een proefles
Veiligheid staat voorop
Praktijk
Als je begint met lessen heb je de keuze uit de lichte of zware categorie motor. Tenminste, als je 24 jaar of ouder bent. Indien je jonger bent, ben je verplicht om op de lichte motor examen te doen. De motoren die wij voor de praktijk gebruiken zijn de Kawasaki Z650 2023, daarmee kan je het rijbewijs A of A met code 80 behalen.
Als je jonger dan 24 jaar bent kun je op zijn vroegst op je 22e een zware motor besturen door het volgende traject af te leggen:
18 Jaar rijlessen volgen + theorie, AVB en AVD examen doen op een 125 cc max. 11kw motor
20 Jaar opnieuw AVD examen doen op een max. 35kw motor. (dit kan al een met een begrensde 650 cc)
22 Jaar Opnieuw AVD examen doen op een volvermogen motor met min. 35kw
Een andere optie is: om de middelste categorie motor over te slaan en te beginnen op de 125cc motor, vervolgens te wachten tot je 24 jaar bent en opnieuw AVB en AVD examen af te leggen op een volvermogen motor van min. 35kw.
Per 1 november 2017 is de volgende wetswijziging doorgevoerd! Vanaf je 21e mag je op een zware motor van minimaal 50 kw lessen en examen afleggen, als je slaagt krijg je code 80 op je rijbewijs. Met code 80 mag je 2 jaar lang geen zware motor rijden maar wel een A2 motor, na 2 jaar vraag je een nieuw rijbewijs aan en krijg je een volledig zwaar A rijbewijs zonder hiervoor opnieuw examen te hoeven doen!
AVB – motor voertuig beheersing
Bij dit examen worden de bijzondere verrichtingen getoetst. Er moeten in totaal 12 bijzondere verrichtingen worden geleerd verdeeld over 4 clusters. Van deze 12 krijg je er 7 op het examen. Op elke verrichting krijg je een herkansing voor het geval dat deze de 1ste keer niet helemaal goed gaat. Aan het einde moeten er in totaal 5 oefeningen voldoende zijn. Je mag dus 2 verrichtingen 2 keer fout doen, maar deze 2 mogen niet uit hetzelfde cluster zijn.
Je hebt je theoriecertificaat voor dit examen nog niet nodig.
AVD – motor verkeersdeelneming
Voor het aanvragen van het praktijkexamen moet je een gezondheidsverklaring invullen, om te zien of je gezond bent en geen medicijnen gebruikt. Voorafgaand aan het examen controleert de examinator digitaal of je het theoriecertificaat en het AVB-examen hebt behaald. Ben je dus voor een van beiden niet geslaagd, dan kun je ook geen examen doen. Let er ook op dat 1 van beiden niet verlopen is ten tijde van je examen. Het theoriecertificaat heeft een geldigheidsduur van 1,5 jaar, en het AVB-examen heeft een geldigheid van 1 jaar.
Als het examen begint worden er wat technische vragen gesteld over de motor. Daarna krijg je een rit die bestaat uit de volgende elementen: rit door de stad, korte bochten, rit buiten de bebouwde kom, lange bochten, snelweg, plaats op de weg, verkeersregels en borden. Het examen dient te bestaan uit een veilige, vlotte rit. Indien het examen met succes wordt afgerond kun je de volgende werkdag het rijbewijs bij het gemeentehuis aanvragen. Hierna moet je nog 3 werkdagen wachten voor je het rijbewijs daadwerkelijk af kunt halen, ook is het mogelijk om tegen extra betaling het rijbewijs met spoed aan te vragen, in dat geval kun je het rijbewijs de volgende werkdag afhalen, mits aangevraagd voor 14:00 uur.
Overtuigd? Vraag via deze link dan nu een gratis proefles aan!